Setsaas & Braathen

Medlemsmøtet trakk ca. 50 deltakere. Hovedsaken denne kvelden var foredrag om Rjukanbanens historie. Ikke nok med dette, men foredragsholderne Jan R Setsaas ogHans V Braathen (bildet) presenterte hele historien om hvordan Sam Eyde, sammen med Birkeland la grunnlaget for og startet opp Norsk Hydros produksjon av kunstgjødsel, først på Notodden og deretter i full skala på Rjukan. Hovedsaken var imidlertid hvordan transporten mellom Rjukan og Notodden ble organisert og utbygget på rekordtid og hvordan denne utviklet seg og ble drevet i mer enn 80 år.

Både jernbanemateriell og fergene som fraktet vognene med ammoniakk (og passasjerer) over Tinnsjøen nå er fredet og blir vedlikeholdt med midler fra Riksantikvaren.

I 2014 sendes søknad om verdensarvstatus for hele transportstrekningen mellom Rjukan og Notodden til UNESCO og denne blir godkjent den 5. juli 2015.

Formannen kunne fortelle at han og noen flere hadde vært i Sverige og hentet en (1922 modell) T-Ford som hadde stått på lager i ca 70 år. Han etterlyste også «objekter for salg og responsen fra forsamlingen lot ikke vente på seg. Flere av medlemmene har ting som de ønsker å selge.

Det ble gitt litt informasjon om Sommerturen 2016. Denne går til Danmark i tidsrommet 17. til og med 21. juni. Vi kjører med Color Line fra Larvik til Hirtshals og deretter sydover til Laasby omtrent midtveis mellom Aarhus og Silkeborg hvor vi skal bo på Laasby Kro hele tiden (4 netter) og tar turer ut derifra. Det kommer mer informasjon etter hvert. De som ønsker å melde seg på bes ta kontakt med Bjørn Wennberg (bjorn.wennberg@ebnet.no). På grunn av plassen er antallet begrenset til 48 par (biler).