Årsberetning 2020

 

Kongsberg Automobilselskap har lagt bak seg sitt 22. driftsår.

Styret har bestått av:

 

Formann:             Ronald Andreassen

Kasserer:             Jon Aase

Sekretær:             Geir Olsen

Styremedlem:     Sæbjørn Nærø

Varamedlem:       Knut Sommerstad

 

Web ansvarlig:    Pål Kjeldsberg

 

2020 er det året som kommer til å gå inn i historiebøkene som annerledes året. Hvem skulle tro at når vi gikk inn i 2020 så skulle hele verden bli rammet av en pandemi, nemlig Covid-19, alt ble plutselig satt på vent etter mars måned. Dette gjorde selvsagt et stort utslag på vår klubb og våre aktiviteter for året, kort fortalt skjedde dette:

 

Det har vært avholdt årsmøte, 3 ordinære medlemsmøter, 4 kjøremøter, 1 høst tur og 1 styremøter i tillegg til en utstrakt telefon og epost kommunikasjon mellom styremedlemmene.

 

 1. januar 2020

Denne januar mandagen hadde ca. 50 av våre medlemmer funnet veien til Laagendalsmuseet.

Presis kl.19:00 kunne formannen presentere Per Olav Rolund som sammen med en turkamerat skulle presentere inntrykk fra Goodwood Festival of Speed i England. Dessverre ble det ingen optimal løsning når det gjaldt oppkopling av datautstyr, slik at presentasjonen ble noe amputert. Etter noe kommunikasjon med folk fra museet fant man en løsning slik at det kunne vises noen filmer fra arrangementet også.

Ellers var det kaffe, rosinboller og utlodning i kjent stil.

 

Årsmøte 10. februar 2020

Formann Ronald åpnet årsmøtet med å ønske velkommen, deretter fulgte vi sakslista med Ronald som ordstyrer, Pål Kjeldsberg som referent og til å bevitne protokollen: Gunnar Tveten og Knut Gunnar Lie.

Siden sekretæren var fraværende leste Knut Sommerstad årsberetningen. Knut bemerket at denne var noe mangelfull.                                                                                                                                                       Kasserer Jon Aase leste årsregnskapet. Dette ble godkjent etter noen kommentarer som var litt uklare. Medlemskontingenten blir uendret. Kr 250.                                                                                                             Det var ett innkomment forslag og å tilbakeføre kr 35508 til turkomiteen. Dette ble godkjent.

På valg dette året var sekretær, styremedlem og varamann.                                                                                 Bjørn Sand fratrer og inn som ny sekretær kommer Geir Olsen. Sæbjørn Nærø fortsetter som styremedlem og Knut Sommerstad tar ett år til som vara. Valgkomite: Pål Kjeldsberg og Bjørn Sand.

Etter årsmøtet var det utdeling av Årsskrift og en film fra Sæbjørns tur til Cuba mens vi spiste pizza fra Peppes. Det var 35 medlemmer som møtte i dag og vi åt opp 15 pizzaer!

 

 

 

 

 

 1. mars 2020

Temaet denne gangen var Fra skilt-platens historie.

Som hør og bør åpnet vår formann møte med å minne samtlige på om hva som skulle skje fremover av aktiviteter. Han informerte om at det også ble lagt ut litt KAS effekter på senen hvorpå medlemmer kunne sette seg på liste og bestille gensere, t-skjorter etc.

Så var det hovedtemaet Fra skilt-platens historie.

Dette foredraget holdt Ole Bjarne Mosland. For øvrig samme person som besøkte oss for en tid tilbake og snakket om den tragiske ulykken på vei ned fra Gaustatoppen til Rjukan.

Ole Bjarne tok oss fra den spede begynnelse når bilen kom på veien og opp til i dag. vedrørende kjennetegn (skilt-plate) både på bil, motorsykkel etc. Det var mange utforminger på skiltene og mange krav ble laget og endret etter som tiden gikk. Vi fikk også se de såkalte fy fy skiltene som ikke hadde noe sammenheng med noe, uten kreative påfunn. Man skulle jo ikke tro at det fantes så mye stoff om skilter til biler, men joda det kunne Ole Bjarne alt om. Etter hvert dukket det opp en del spørsmål fra salen og det ble en god dialog mellom sal og foredragsholder.

Det hele ble avrundet med kaffe, boller og lodd salg. Denne gangen var premiene byttet ut fra vinflasker til mere nyttige ting for oss bilgale medlemmer. 37 medlemmer møtte opp.

 

 

 1. april 2020

Møtet hos Lasse Steeg Andersen i Holmestrand er avlyses grunnet pandemi situasjonen vi er i.

 

 1. april 2020

Turen til Holmsbu var det bare formannen som møtte, men ca. 15 biler kjørte fra Lierkroa. Steinar Ludvigsen som er medlem i både KAS og MHKD arrangerte turen. En flott tur.

 

 1. mai 2020 Biltreffet på Straand hotell er avlyst, grunnet pandemi.
 2. mai 2020

Kjøremøte til Hakavik kraftstasjon med omvisning er avlyst grunnet pågående pandemi.

 

 1. mai 2020 Feiret vi vårt medlem Arne Bråten 90 år med overraskelse.

Det ble behørig markert med en helt overraskende bilkortesje på rundt 50 veteranbiler og mellom 70 og 80 personer som stilte opp for å hedre jubilanten. Det er langt fra alle 90-åringer som kan se tilbake på et så begivenhetsrikt liv. Men mye har handlet om motor og biler i tillegg til mange år med frivillig innsats. En innsats han har fått kongens fortjenstmedalje for nylig og senest i februar «måtte» han på Slottet for å takke for utmerkelsen.

Men i dag var det alle hans venner og kjente i veteranmiljøet som ville hedre Arne Bråten. Ronald Andreassen hadde tatt initiativet til bilkortesjen der rundt 50 biler med til sammen 70-80 personer var med. De stilte opp på tunet i Semsveien med gaver og trekkspill til stor glede for Arne og kona Torbjørg. Han synes det hele var fantastisk og over all forventning.                                                                                                                         Arne Bråten ble overrasket over alle veteranbilene som kom.

 
 1. juni 2020

Det ble ingen sommeravslutning på Sundhaugen i år slik tradisjonen har vært hvert år grunnet pandemien, men istedenfor ble det en fin kjøretur.

Det møtte ett par og femti biler på Kirketorget. Etter hvert la vi ut på tur over Nybrua og opp Bevergrenda, Svene og så til Lampeland Hotell for ny samling. Her var kafeen åpen og etter hvert dukket det opp rundt 15 biler fra Drammensklubben. Så gikk turen videre til Lyngdal og over Greneskogen til Vatnås kirke for ny stopp. Flere var oppe og så på kirken mens andre pratet bil. Så gikk turen vider til Åmot. Hokksund og hjemover. Fin kveld med godt oppmøte.

 

 

 

 

 1. – 21. juni 2020 Sommertur til Stavanger

KAS årlige sommertur, denne gangen til Stavanger under tittelen «De Historiske Hotell med omvisning bl.a. på Flor & Fjære måtte vi også avlyse. Men vår eminente turkomite fikk ordnet det slik at turen ble utsatt til 2021 i påvente av at pandemien skulle komme under kontroll.

 

 1. august 2020 Labrotorsdag

Denne ble avlyst..

 

 1. august 2020 Kongsbergknekken

Dessverre måtte vi på grunn av pandemien og oppfordringen fra FHI gå til det skritt å avlyse Kongsbergknekken for første gang siden den startet opp. Men vi satser på å kunne gjennomføre den i august 2021.

 

 1. august 2020

Kveldstur til Samferdselhistorisk senter Hønefoss.

LMK arrangerer sammen med Amcar en landsomfattende turne. De skulle komme til Samferdselhistorisk senter på Hønefoss.Men denne ble også avlyst.

4-6. september 2020 Høsttur til Bjarne Lerums Bilmuseum, Sogndal/Kaupanger.

Ca. 50 biler la i vei i nydelig høstvær.Vi passerte også en laserkontroll i 50 sonen og dessverre ble en av deltagerne kvitt noen penger og fikk et par prikker. Ingen sure miner av den grunn.Været hold seg bra helt til vi kom i land ved Manheller, bare noen kilometer igjen før vi sjekket inn på Quality Hotell Sogndal. Her var alt lagt til rette for et Corona fritt opphold og vi forbrukte store mengder sprit. Lørdag var vi på besøk på Bjarne Lerums Bilmuseum. Vi var delt inn i seks grupper og hver gruppe fikk meget god orientering om hver enkelt bil av 2 av Lerums døtre. Dette gjorde besøket til en stor opplevelse. Middagene begge kveldene smakte fortreffelig, frokosten var også meget bra så ingen sultet. For de som ikke var med på museet spanderte turkomiteen en bong i baren slik at de kunne kose seg der.Hjemreisen startet søndag morgen hvor hver og en bestemte reise ruten hjemover, mange slo seg sammen. Vi var enige om at vi hadde hatt en fantastisk tur.  På vegne av oss alle som deltok vil vi få takke Bjørn for et flott opplegg og alt arbeid han hadde lagt ned for at vi skulle ha det så bra som mulig.

 

 1. september 2020

Var det oppmøte på Langebru Gjestegård for en liten kjøretur, avreise kl. 17.00.

Det ser ut til at medlemmene var sultne på biltur.

Vi ble etter hvert 40 gamle biler gjennom Drammen, ut Svelvikveien og til høyre i Kobbervikdalen til Dalen Kiosk.

Her ble køen lang, men alle fikk kjøpt pølse i bløyta og cola på 0,33 glassflaske.

Så kjørte vi gamle Sørlandske til Sande, opp Hanekleivene og så østsida av Bergsvannet til Eidsfoss for is stopp.

Her avsluttet vi fellesturen og folket reiste etter hvert hjemover.

Fin tur i en fantastisk fin sensommerkveld.

 

 1. september 2020 Kjell Thons minneløp

Det ble arrangert Kjell Thons minneløp i samarbeid med Kongsberg Automobilselskap og American Car Drivers Club of Modum. Det startet fra Burud klokka 12.00. Turen gikk innom den restaurerte BP-stasjonen på Sysle-torget og Kjells garasje ved Vikersund-bakken før det avsluttet på Skiflygingskroa i Vikersund-bakken.  Vi oppfordret medlemmene til å stille opp her.

 

 

 1. oktober 2020

Som vanlig ønsket Ronald oss velkommen og bidro med litt praktisk info før kveldens kåsør Bjørn Sand overtok.   Temaet for kvelden var Gjenoppbygging av Ford A 1930 Convertible Cabriolet.                                         Historien startet med at Bjørn kjøpte sin første Ford A i 1971, den ble solgt igjen uten å få gjort noe med den. Så en til i 1994.                                                                                                                                                             Da Bjørn rundet sine 50 år ble det en Ford A 1930 Convertible Cabriolet restaurerings prosjekt som han kjøpte i gave til seg selv. Og ut fra bildene og fortellingen fra Bjørn ble det et skikkelig restaureringsprosjekt, dvs. alt måtte gjenskapes på nytt. Og som ord taket sier: Rett mann på rett plass. Her ble bit for bit av karosseriet gjenskapt osv. osv. Det var et veldig godt foredrag med bilder og fortelling fra Bjørn. Hele prosjektet tok Bjørn 11 år på å bli ferdig med, men for en bil det ble. Her kan alle bli en smule misunnelig.                                       Etter dette ble det kaffe og denne gangen muffins samt lodd salg. Dette møtte opp 30 medlemmer til denne kvelden.

 1. november 2020

Igjen hadde pandemien og smitten blusset opp, anbefalingene fra FHI var klare og medlemsmøtet måtte dessverre avlyses.

 

Desember 2020 julebord på Sundhaugen.

Dette ble også dessverre avlyst grunnet pandemien.

 

Geir Olsen

Sekretær